אם הפטירה התרחשה בבית או ברחוב, יש להזמין את מד"א לשם קביעת המוות והוצאת הודעת פטירה. על פי חוק, מד"א מחויבת להזמין משטרה בכל מקרה של פטירה מחוץ למוסד רפואי.
המשטרה תגיע למקום האירוע. כל עוד לא הגיעה המשטרה אין לבצע שום פעולה במקום הפטירה.
במקרה שיש חשד למוות לא-טבעי, תפנה המשטרה את הנפטר באמבולנס מטעמה למכון הלאומי לרפואה משפטית באבו-כביר. ההעברה ברוב המקרים מיועדת לבדיקת סי טי וסריקה חיצונית בלבד. (למשפחה הקרובה עומדת הזכות להתנגד לניתוח שלאחר המוות).
ברוב המקרים המשטרה תנפיק למשפחה אישור לקבורה, מאחר ואין חשש לפלילים. לאחר קבלת אישור מהמשטרה כי המוות הוא טבעי, יש ליצור קשר עם נציגי חברת הקבורה לתיאום הלוויה.
לצורך תיאום מועד ההלוויה יש להצטייד ברישיון קבורה, אשר מונפק ללא תשלום בלשכת הבריאות המחוזית. במרבית המקרים תדאג חברת הקבורה להוצאת הרישיון. במקרה שהגופה הועברה למרכז הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר – יונפק האישור על ידם.
🚨🚨🚨
העברת הנפטר למקום הקבורה
במקרה של מוות לא טבעי, העברת הנפטר מהמכון הלאומי לרפואה משפטית אבו כביר למקום הקבורה בתום הבדיקה, הינה על חשבון המשטרה ומבוצעת ע"י אמבולנס פרטי שבהסדר.
במקרה של מוות טבעי, העברת הנפטר מהבית לבית העלמין שבתחום הרשות בה רשום הנפטר נעשית ע"י חברת הקבורה בחינם. לאחר השעה 16.00 או באין מענה מחברת הקבורה, ניתן לפנות למוקד מידע ופינוי נפטרים של המשרד לשרותי דת ופורום חברות הקדישא בישראל 0120*
אם הקבורה מתבצעת ברשות אחרת מזו שמשתייך אליה הנפטר, אז ההובלה נעשית בתשלום.
אם חברת הקבורה מובילה את הנפטר, על ההובלה להיות ע"פ תעריף של הביטוח הלאומי: 388 ₪ עבור 10 הקילומטרים הראשונים מתחום השיפוט של הרשות המקומית האחת, ועוד 11.81 ₪ עבור כל קילומטר נוסף עד למקום הקבורה.
שימו לב, רוב חברות הקבורה אינן פועלות בשעות הערב והלילה, למעט ביצוע לוויות שנקבעו מראש לשעות אלו, וכן אינן פועלות בשבתות וחגים (ראש השנה, יום הכיפורים, היום הראשון של סוכות, שמחת תורה, הימים הראשון והאחרון של פסח, וחג השבועות). אם הפטירה התרחשה בשעות הלילה, בשבת או בחג, יש להמתין לשעות הבוקר או לצאת השבת או החג, כדי לערוך את סידורי הלוויה.
🚨🚨🚨
נפטר הנשאר בבית
כאשר המשפחה מעונינת להשאיר את הנפטר בבית עד למועד ההלויה או כשנפטר בשבת וחג ואין אפשרות לפינוי עד למוצאי השבת ו/או החג.
1.
יש להוריד את גופת הנפטר לרצפה ולדאוג לקירור החדר באופן המותר בשבת וחג. 2.
יש להשאיר שמירה על הנפטר באופן רצוף עד לפינויו. 3.
במקרים בהם השארת הנפטר בבית בשבת וחג עלולה לגרום לפיקוח נפש יש להיוועץ ברב מוסמך, לקבלת היתר פינוי באמצעות נהג שאינו יהודי.
🚨🚨🚨
פטירה בבית חולים
שמירת הנפטר בקירור בבית החולים עד למועד הלוויה היא ללא תשלום. אם בבית החולים אין חדר קירור לשמירת נפטרים, יש לפנות לחברת הקבורה.
בתי חולים ממשלתיים ולעתים גם בתי חולים פרטיים מנפיקים את רישיון הקבורה הנדרש למשפחה בשביל סידורי הלוויה מול חברת הקבורה, יש לבקש זאת במשרד הקבלה ושחרור חולים.
מקום הקבורה נקבע לפי מקום המגורים הרשום של הנפטר, ולא מקום הפטירה (למעט פטירה בבית אבות/מוסד גריאטרי, הנחשבים למקום המגורים של הנפטר).
העברת הנפטר מבית החולים למקום הקבורה תיעשה ע"י חברת הקבורה ללא תשלום, אם ביה"ח מוגדר כנותן שירותים רפואיים לתושבי הרשות שבה התגורר הנפטר.
העברת הנפטר לקבורה היא ללא תשלום. העברה באמצעות חברת אמבולנסים פרטית או העברה דרך הבית / בית הכנסת וכד' כרוכה בכל מקרה בתשלום.
העברת הנפטר לקבורה היא ללא תשלום. העברה באמצעות חברת אמבולנסים פרטית או העברה דרך הבית / בית הכנסת וכד' כרוכה בכל מקרה בתשלום.
🚨🚨🚨
הנפקת רשיון קבורה
לצורך תיאום מועד הלוויה יש להצטייד ברישיון קבורה, אשר מונפק ללא תשלום בלשכת הבריאות המחוזית. במרבית המקומות תדאג חברת הקבורה להוצאת הרישיון, ואם הועברה הגופה למרכז הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר הם דואגים לכך. בתי חולים ממשלתיים מנפיקים את רישיון הקבורה ולעתים גם בתי חולים פרטיים, יש לבקש זאת במשרד קבלה ושחרור חולים.
במקרה בו הוצאת הרישיון מוטלת על בני המשפחה או נציג מטעמם, יש ליצור קשר עם מדור רישיונות קבורה במשרד הבריאות במחוז שאליו שייך הנפטר, ולמסור את המסמכים הבאים:
1. הודעת פטירה שמולאה על ידי הצוות הרפואי במוסד בו נפטר או על ידי מגן דוד אדום. במידה ואמבולנס מד"א טיפל באירוע יחתום על הודעת הפטירה פראמדיק ויצרף דו"ח מד"א.
2. במקרה של פטירה מחוץ למוסד רפואי, אישור ויתור על נתיחה ממשטרת ישראל.
3. תעודת זהות של המנוח.
4. רצוי לצרף אישורים המעידים על מצבו הרפואי מהתקופה האחרונה לחייו.
הנפקת רשיון קבורה אינה כרוכה בתשלום.
אם הפטירה ארעה לאחר שעות העבודה בלשכות הבריאות המחוזיות והמשפחה מעונינת לקבור עוד באותו יום, ניתן להעזר בחברת הקבורה שתפנה את בקשת הרשיון לרופא תורן.
מהי תעודת פטירה
הודעת הפטירה מן הרופא או הפראמדיק אינה תעודת פטירה לצרכים רשמיים ומשפטיים. את הודעת הפטירה משאירים בלשכת הבריאות בעת הנפקת רשיון הקבורה ובעקרון אין בה יותר צורך.
לצרכים רשמיים של ירושה וכד' יש להנפיק תעודת פטירה במשרד הפנים, שבועיים לאחר הפטירה, באמצעות קרוב בקרבה ראשונה.
🚨🚨🚨
תיאום הלוויה וסל השירותים חינם
לאחר הנפקת רישיון הקבורה, אפשר לפנות לחברת הקבורה לשם תיאום הלוויה.
המוסד לביטוח לאומי כולל בסל השירותים לנפטר: קבורה בבית העלמין המקומי (לפי הרישום במרשם האוכלוסין) ולפי סוג הקבורה הנהוגה במקום.
בסל נכללים הובלה בשטח הרשות הקוברת בשעות העבודה, טהרה ותכריכי כותנה רגילים, כריית קבר, מרצפות לבניין הקבר, טקס הלוויה, נוכחות של שני אנשי חברה קדישא וחזן בטקס, כיסוי הקבר ושילוט זמני.
יסודות המצבה והקמתה אינם כלולים בסל השירותים.
השרות אינו כולל תכריכי פשתן והעברת הנפטר דרך הבית או אתר אחר חוץ ממקום הקבורה.
בקשות מיוחדות לקבורה בחלקה חריגה או בבית עלמין סגור כרוך בתשלום.